ORTHOPEDISCHE REVALIDATIE

Orthopedische revalidatie omvat de revalidatie van diverse klachten, zowel conservatief (niet-operatief) als na een orthopedische ingreep:

  • Conservatieve (niet-operatieve) revalidatie van specifieke klachten zoals: frozen shoulder, tenniselleboog, golferselleboog, carpaaltunnelsyndroom, enkeldistorsie, impingementsyndroom, gewrichtsbandletsels of eender welk ander letsel aan pezen ligamenten of spieren, ...
  • Orthopedische ingrepen is een verzamelnaam voor verschillende operaties. Hieronder vallen totale of gedeeltelijke prothesen (heupprothese, knieprothese, schouderprothese,…), arthroscopische ingrepen (vb. bij een meniscusletsel, voorste kruisbandletsel, een scheur in een pees ter hoogte van de schouder), maar ook andere ingrepen ter hoogte van de gewrichten, spieren, ...

Het optimaal herstellen van dergelijke ingreep wordt voornamelijk bepaald door de revalidatie.De revalidatieperiode start direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing door een specialist ofhuisarts. Indien u geopereerd bent, is het belangrijk om zo snel mogelijk na de operatie of gipsperiode de mobiliteit en stabiliteit op een verantwoorde manier te herwinnen. Daarom raden we aan ons bij voorkeur vóór de ingreep te contacteren zodat we uw revalidatie tijdig kunnen inplannen! De therapie heeft als doel de mobiliteit van het gewricht (knie, heup, rug, schouder, enkel, elleboog, …) te verbeteren, de pijn te verminderen, de belastbaarheid, de coördinatie en het uithoudingsvermogen te vergroten en de spierkracht te versterken.

Een goede begeleiding en eventueel functionele oefentherapie zijn essentieel in dit verhaal. Functionele oefentherapie zal ervoor zorgen dat de belastbaarheid van het lichaam verhoogd wordt tot het niveau voor de ingreep. Initieel wordt er gewerkt naar pijnstilling, mobiliteitswinst en ontzwelling van de aangedane structuur. Geleidelijk wordt er stabilisatie-, evenwichts- en krachttraining toegevoegd om uw oude niveau terug te bereiken. Zo is het mogelijk om de gewenste activiteiten voor de werksituatie, het sporten en de dagdagelijkse activiteiten zonder problemen te hernemen.

MANUELE THERAPIE

Manuele therapie is een domein binnen de kinesitherapie dat zich richt op functiestoornissen van het bewegingsapparaat (spieren en gewrichten). De therapeut voert eerst een uitgebreid onderzoek uit om de oorzaak van de stoornis te vinden. Hierbij worden alle spieren, gewrichten, zenuwen, bewegingspatronen, houdingsgewoonten, … die een invloed kunnen hebben op de klachten onderzocht. Door middel van manuele handgrepen en behandelingstechnieken, zoals mobilisaties en manipulaties, worden de aanwezige bewegingsbeperkingen hersteld. Indien nodig worden foutieve bewegingspatronen en een verkeerde houding gecorrigeerd en geeft de therapeut advies om deze bij te sturen. Er wordt ook een aangepast oefenprogramma opgestart.

Manuele therapie kan toegepast worden bij alle aandoeningen van spieren en gewrichten, hoofdpijn, nekpijn, schouderklachten, klachten van bovenste of onderste ledematen, hoge- en lagerugklachten, bekkenklachten, …

DRY NEEDLING

Dry needling is een behandelmethode waarbij triggerpunten (dit zijn verkrampte deeltjes van een spier die naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt) met een fijne naaldje aangeprikt worden met als doel de spieren snel en langdurig te ontspannen. Dry needling is GEEN acupunctuur.

Dry needling maakt deel uit van een totaalbehandeling en is geen behandeling op zich.

SPORTKINESITHERAPIE

Deze tak van de kinesitherapie richt zich zowel op het behandelen van sportletsels, zodat de sport zo snel mogelijk kan hervat worden, als op het voorkomen ervan.

Hiervoor voert de therapeut eerst een onderzoek uit en behandelt daarna de blessure. Er wordt een functioneel, sport-specifiek oefenprogramma opgesteld om de belastbaarheid van het lichaam opnieuw te verhogen en de terugkeer naar sport de beste kans op slagen te geven. Hierbij wordt gewerkt op kracht, uithouding, snelheid, lenigheid en coördinatie.

De therapeut zal zich ook richten op preventie en voorlichting om in de toekomst dezelfde letsels te vermijden. Hij zal advies geven in verband met sporthervatting, technniek, training, eventueel materiaal, …

MANUELE LYMFEDRAINAGE AD MODUM VODDER

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Onder meer het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (b.v. bacteriën) en het uitwisselen van stoffen (b.v. bouw-, afbraakstoffen) en/of van gassen (b.v. zuurstof, koolzuurgas).

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we "de waterhuishouding".Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfstelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Onze lymfecirculatie kan bemoeilijkt worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan Manuele Lymfdrainage volgens de methode Vodder de lymfecirculatie stimuleren door met behulp van ritmische, heel zachte handgrepen druk uit te oefenen op de lymfklieren en lymfbanen. Zo worden 'overtollig' lichaamsvocht en afvalstoffen goed afgevoerd.

 

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, heeft plaats bij voorkeur plaats in een ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. De behandeling begint met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk zal worden hoe het lichaam (de mens) functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

 

Lymfedrainage kan bij tal van aandoeningen toegepast worden: zwellingen (= oedemen vb. lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of operatie), bloeduitstortingen, spierpijn, spierletsels, migraine, constipatie, …

PERINATALE BEGELEIDING

Perinatale kinesitherapie of zwangerschapsbegeleiding is aangewezen voor (prenatale) en na (postnatale) de bevalling. Er kan ook geopteerd worden om enkel de postnatale sessies te volgen.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw ingrijpende veranderingen en vaak steken typische zwangerschapskwaaltjes de kop op. Soms wordt ook met enige angst tegen de bevalling zelf aangekeken.

  • Tijdens de prenatale sessies helpt de therapeut u lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op de bevalling. Er wordt aandacht gegeven aan ademhaling, een goede lichaamshouding, controle krijgen over de bekkenbodemspieren, technieken om weeën op te vangen en aandachtspunten tijdens het persen. In geval van zwangerschapskwaaltjes zoals rugpijn, bekkenproblemen, urineverlies, kortademigheid … wordt ook hier extra aandacht aan gegeven.

  • Tijdens de postnatale sessies streven we ernaar het vrouwelijke lichaam terug in een fitte conditie te brengen om het dagelijkse leven aan te kunnen. De zorg voor de baby en eventuele oudere broertjes of zusjes vergt veel energie en is veel aangenamer als uw lichaam weer in optimale conditie is. Het doel van de sessies is niet zozeer gewichtsverlies, maar is een stevige basis vormen voor wie in het dagelijks leven opnieuw fit wil zijn, alsook voor wie nadien sportactiviteiten op een verantwoorde manier wenst te hervatten. De sessies bestaan uit bekkenbodemspieroefeningen, oefeningen om de spierkracht van buik-, rug-  en bilspieren te verbeteren, stabilisatieoefeningen en het heropbouwen van de algemene fysieke conditie. Er worden ook tips gegeven over lichaamshouding tijdens voedingsmomenten, verzorging, … om nek- en rugklachten te vermijden. Eventuele aanwezige klachten kunnen behandeld worden.

PELVISCHE REËDUCATIE

Deze gespecialiseerde tak binnen de kinesitherapie focust zich op de revalidatie van de bekkenbodemspieren. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij de continentie van urine en stoelgang, maar ook bij de ondersteuning van de organen in het klein bekken (zoals de blaas, baarmoeder, endeldarm) en in de seksualiteit. Als de bekkenbodemspieren te zwak of net te strak zijn kunnen ze falen in hun functie en treden vaak klachten op zoals:

  • urineverlies
  • stoelgangverlies
  • moeite met plassen
  • Veel te vaak naar toilet moeten
  • urineweginfecties
  • pijnklachten in de buik, rug of bekkenregio
  • pijn tijdens betrekkingen
  • Constipatie
  • Verzakking van blaas, baarmoeder, darmen
  • Seksuele problemen
  • ...

We starten met een uitgebreid gesprek en onderzoek om de oorzaak van uw klachten duidelijk in kaart te brengen. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op en bekijken we welke adviezen naar levensstijl we kunnen meegeven om de klachten te verminderen en in de toekomst te vermijden.